ADHD dygnet runt
ADHD, mental hälsa & livsbalans
Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) som adhd och andra psykiska diagnoser tar aldrig paus; de tar inte semester, lediga dagar eller ens lunchraster. Utmaningarna är ständigt närvarande och påverkar livet dygnet runt.
Varje hjärna är unik, och alla individer har sina egna drömmar och mål. Med hjälp av en personlig funktionskarta kan du få en bättre översikt över dina styrkor och svagheter.Dessutom påverkar hormoner allt från vårt mående och funktionsförmåga till effekterna av medicinering och eventuella biverkningar. Genom att samla all information om dig själv på ett ställe kan du skräddarsy din egenvård och vara väl förberedd inför möten med vården.
Adhd Dygnet Runt är vårt försök att skapa ett gemensamt språk för individen, forskningen och vården, oavsett om du har en diagnos eller inte. Målet är alltid att uppnå livsbalans och hälsa. Adhd Dygnet Runt-modellen syftar till att snabbt identifiera vad du behöver fokusera på för att uppnå balans i din vardag.
Sammanhang och mening
Alla människor har vissa grundläggande behov som måste tillfredsställas för att vi ska kunna leva ett meningsfullt och värdigt liv:
- En gemenskap (COMMUNITY): Ett socialt sammanhang där du har människor omkring dig som känner dig och där du kan uttrycka dina tankar, känslor och önskningar utan att bli dömd.
- En mening (CALLING): En känsla av att vara en del av något större än dig själv, där du kan bidra till gemenskapen och där dina handlingar har betydelse. Och där du har verktyg för att hantera livets utmaningar.
Hjärnan
Din hjärna bearbetar ständigt information från både omvärlden och din egen kropp. Alla hjärnor har olika styrkor och svagheter när det gäller:
- Överblick: Att planera, organisera, strukturera och prioritera alla dagens uppgifter. Att påbörja uppgifter och uppskatta hur mycket tid som krävs för att hinna klart i tid.
- Reglera: Att hitta en balanserad nivå för energinivåer, sömn och vakenhet, aptit och känslor.
- Filtrera: Att sortera bland all information som strömmar in från omgivningen och kroppen, och att kunna sålla bort det som inte kräver någon åtgärd.
- Växla: Att skifta fokus, byta tankebanor eller uppgifter, att prova nya metoder när något inte fungerar längre, eller att bryta negativa, ältande tankemönster.
Livet
Många med adhd upplever att det är extremt svårt att etablera och upprätthålla hälsosamma rutiner inom viktiga livsområden. Forskning visar att mycket av den ökade sjukligheten vid adhd beror på svårigheter att upprätthålla rutiner inom sju centrala områden:
- Kost: Svårigheter att känna hunger och mättnad, upprätthålla regelbundna och hälsosamma matvanor, ett omättligt sötsug, svårigheter att sluta äta när man börjat, eller att äta så snabbt att man inte märker när man är mätt.
- Motion: Svårigheter att komma igång, sätta för höga mål, tappa intresset, bli tvångsmässig och överträna till den grad att skador uppstår.
- Sömn: Svårigheter att varva ner, komma i säng, stiga upp på morgonen, orolig sömn, eller att använda sömn som en form av flykt eller uppskjutande.
- Hormoner: Känslighet för hormonella förändringar och p-piller. PMS, PMDS, svåra symtom under pubertet, graviditet, postpartum och perimenopaus.
- Känslor: Svårigheter med relationer, frekventa konflikter, låg självkänsla, kravkänslighet, ensamhet, missförstånd, social utmattning och RSD (Rejection Sensitivity Dysphoria).
- Beroenden: Svårigheter att använda tobak, alkohol, droger eller spel i måttliga mängder, problem med sex, shopping på nätet, eller att fastna i sociala medier.
- Struktur: Svårigheter att upprätthålla struktur för att ta mediciner, komma ihåg läkarbesök, betala räkningar, och att upprätthålla balans mellan arbete och fritid. Risk för arbetsnarkomani och återkommande utbrändhet, konstant inre stress, svårigheter att koppla av och få återhämtning trots ledighet.
Kartlägg Sambanden
Kartlägg dig själv enligt Adhd Dygnet Runt-metoden, få koll på vilka samband som är betydelsefulla för dig, och skapa en arbetshypotes om hur allt hänger samman i ditt liv.
Kunskap är makt
När du förstår varför du mår som du mår och beter dig som du gör, och hur olika aspekter av ditt liv hänger samman, kan du fatta bättre beslut och ta mer ansvar för din fysiska, psykiska och sexuella hälsa. Du blir mindre beroende av vården men samtidigt mer informerad och förberedd när du väl behöver den.