page css

Om ADHD - Vad, varför, vem och hur?

Barn och vuxna som lever med ADHD har så pass stora problem med uppmärksamhet, impulskontroll och hyperaktivitet att det är svårt att få livet att fungera utan särskilt stöd. Precis som för andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) är ADHD något man föds med eller får tidigt i livet. ADHD-symtom kan se olika ut hos olika personer men även i olika faser av livet för samma person. Man kan ha drag av ADHD eller andra NPF-diagnoser och nytta av de råd som rekommenderas vid ADHD, utan att man uppfyller diagnoskriterierna. För att få en ADHD-diagnos ska man ha haft funktionsnedsättande problem på flera områden i livet sedan barndomen.  

ADHD-diagnos: Hur, för vem och varför?

En ADHD-diagnos ställs av en psykolog eller läkare efter en neuropsykiatrisk utredning. Det finns inget enskilt test, blodprov eller röntgenundersökning som visar om du har ADHD eller inte. I en ADHD-utredning ingår en läkarundersökning hos en psykiater för att utesluta andra kroppsliga orsaker och psykiska diagnoser som skulle kunna förklara dina svårigheter och symtom. Ditt utredningsteam kommer intervjua dig och andra närstående som har känt dig genom hela livet. Du kan också få göra olika psykologiska tester och utvidgade undersökningar beroende på vad som framkommer i de första bedömningarna hos dina läkare och psykolog. En utredning ska, förutom korrekt diagnostik, också skapa en förståelse för dina eller ditt barns unika styrkor och svårigheter och lägga grunden för stöd och anpassningar i er vardag.

Läs mer om Att få sin diagnos

Kontakta oss för att få hjälp med en utredning för dig, ditt barn eller en anhörig här

ADHD-utredning för barn

En ADHD-utredning på SMART Psykiatri utgår alltid från ditt barns behov och mognadsnivå. Det är ett samarbetsprojekt mellan utredningsteamet, familjen och andra vuxna som är viktiga i ditt barns liv. Målet är att beskriva barnets kroppsliga och psykiska hälsa och att hitta den bästa möjliga förklaringsmodellen till barnets svårigheter utifrån styrkor och sårbara sidor. Utredningen landar alltid i en funktionsbeskrivning oavsett om det blir en diagnos eller inte. 

ADHD-utredning för vuxna 

En ADHD-utredning på SMART Psykiatri är ett samarbetsprojekt mellan dig och ditt utredningsteam. Tillsammans kommer vi rita upp en livslinje för din kroppsliga och psykiska hälsa och se till att vi hittar den bästa möjliga förklaringsmodellen till dina svårigheter och styrkor oavsett om du får en diagnos eller ej. 

ADHD & ADD

ADHD står för Attention Deficit Hyperactivity Disorder och är en paraplydiagnos för flera olika former, eller presentationer av ADHD. De två vanligaste formerna är ADHD kombinerad form (där man har symtom på hyperaktivitet, impulsivitet och ouppmärksamhet) och ADHD ouppmärksam form (som också kallas ADD eller Attention Deficit Disorder) där ens största problem kommer från symtom på ouppmärksamhet. ADHD kombinerad form är vanligare hos pojkar och män och ADD är vanligare hos flickor och kvinnor. 

Läs mer om ADHD & ADD

ADHD hos barn  

När barn och unga har svårt att klara av skolan, har långvariga problem i sociala relationer eller drabbas av psykisk ohälsa kan ADHD eller ADD vara en av många möjliga bakomliggande orsaker. Genom att alltid göra en bred utredning kan vi tillsammans hitta den bästa förklaringsmodellen till att ett barn behöver lägga mer energi, eller kämpa hårdare i skolan och på fritiden. För barn med ADHD ger utredning, diagnos och behandling möjligheten att få stöd och minskar risken för att utveckla samsjuklighet som till exempel ångest, depression eller missbruksproblem.

Läs mer om ADHD hos barn

ADHD hos vuxna

Idag vet vi att ADHD oftast inte växer bort utan att de flesta barn med ADHD kommer växa upp till vuxna och äldre med ADHD. Vissa får sin ADHD-diagnos först i vuxen ålder och det finns idag riktlinjer från Socialstyrelsen för utredning och behandling av både barn och vuxna med ADHD. Många vuxna upplever att deras ADHD-symtom har förändrats genom livet och många kvinnor beskriver att både symtom och effekt av mediciner påverkas av menscykeln och hormonerna. För vuxna med ADHD minskar diagnos och behandling risken att utveckla den kroppsliga och psykiska samsjuklighet (att ha andra diagnoser samtidigt som ADHD) som annars är vanlig vid odiagnostiserad och obehandlad ADHD.

Läs mer om ADHD hos vuxna

Behandling vid ADHD

Barn och vuxna med ADHD ska erbjudas så kallad multimodal behandling som innehåller: 

1. Psykoedukation: Utbildning om vad ADHD är och hur hjärnan fungerar vid ADHD, samt praktiska råd för en bättre fungerande vardag.

2. Kognitiva hjälpmedel: Praktiska och tekniska stöd för struktur och rutiner i vardagen, som till exempel kalenderfunktioner för att komma ihåg saker, appar för att passa tider, larm för att skapa rutiner eller tyngdtäcke för att förbättra sömnen.

3. Läkemedelsbehandling: ADHD-mediciner är tänkta att minska ADHD-relaterade symtom, höja funktionsnivå i vardagen, öka livskvalitet och förhindra utveckling av negativa konsekvenser av ADHD såsom låg självkänsla, psykisk och kroppslig samsjuklighet.

Läs mer om Behandling vid ADHD

Läkemedel vid ADHD

Medicin för ADHD ingår tillsammans med andra stödinsatser i den behandling som rekommenderas vid ADHD för både barn och vuxna. Det finns två olika grupper av ADHD-mediciner: centralstimulerande och icke-centralstimulerande. Det är svårt att på förhand veta vilken medicin från vilken av de olika grupperna som kommer fungera bäst en enskild person. Att sätta in och prova ut medicin är ett samarbetsprojekt mellan dig och ditt behandlingsteam som på SMART består av din läkare och sjuksköterska. Tillsammans följer ni upp effekt, dos och eventuella biverkningar. 

Läs mer om Läkemedel vid ADHD

Symtom och samsjuklighet vid ADHD

ADHD är en funktionsnedsättning och inte en sjukdom som kan behandlas bort. All form av ADHD-behandling syftar därför till att förbättra ADHD-symtom på ett sätt som ökar vardagsfunktionen och minskar risken för att utveckla negativa konsekvenser. För barn kan det handla om att barnet ska få anpassningar i skolan men även om att föräldrarna ska få stöd och råd i sitt föräldraskap. För vuxna handlar det ofta om att få mer kunskap om vad ADHD är och hur den påverkar ens vardag genom till exempel gruppträffar med andra som fått diagnos och deras anhöriga. Det kan också handla om praktiskt stöd för förbättrad struktur i vardagen, som till exempel kalenderfunktioner för att komma ihåg saker, appar för att passa tider, larm för att skapa rutiner eller tyngdtäcke för att förbättra sömnen.

Läs mer om Symtom och samsjuklighet vid ADHD

ADHD-test

Det finns inga psykologiska tester, blodprover eller röntgenundersökningar som kan bekräfta eller utesluta en ADHD-diagnos. Däremot kommer du att få fylla i flera olika skattningsskalor och tester innan och under din ADHD-utredning hos oss. De här testerna handlar inte bara om ADHD utan är också tänkta att ge oss ledtrådar kring om det finns andra diagnoser och tillstånd som kan behöva diagnostiseras och behandlas. På SMART använder vi oss av tester och skattningsskalor som är rekommenderade enligt nationella riktlinjer och internationell forskning.

Läs mer om Tester för screening, utredning och diagnosticering av ADHD hos vuxna här

Texten är skriven av Lotta Borg Skoglund MD PhD
Medicinskt Ledningsansvarig SMART Psykiatri
Specialist i Psykiatri och Allmänmedicin
Docent i Psykiatri

Texten är granskad av Martin Hammarström
VD SMART Psykiatri

Texten är faktagranskad av Martina Nelson
Verksamhetschef och Vice VD SMART Psykiatri
Legitimerad psykolog och specialist i neuropsykologi

Kontakta oss

Vill du veta mer eller önskar du individuell rådgivning? Boka en konsultation eller någon av våra andra tjänster.
Våra psykologer, läkare och sjuksköterskor hjälper dig att hitta rätt väg framåt!

BOKA KONSULTATION, UTREDNING ELLER BEHANDLING
KURSER OCH UTBILDNINGAR