page css

Läkemedelsbehandling vid ADHD 

På SMART Psykiatri utgår all farmakologisk läkemedelsbehandling av ADHD hos barn och vuxna från Socialstyrelsens nationella riktlinjer och Läkemedelsverkets rekommendationer.  Här får du fördjupad insikt i hur läkemedelsbehandling för ADHD går till och tips om saker att ta upp med ditt behandlingsteam. 

Vilka mediciner finns det?

Farmakologisk läkemedelsbehandling för ADHD utgår ifrån fem olika preparat från två olika läkemedelsgrupper. Metylfenidat, Lisdexamfetamin och Dexamfetamin hör till gruppen centralstimulerande ADHD-läkemedel. Dexamfetamin är i Sverige endast godkänt för behandling av barn och unga med ADHD.  

Atomoxetin (som är ett antidepressivt läkemedel), och Guanfacin (som är ett antiadrenerga preparat) hör till gruppen icke-centralstimulerande ADHD-läkemedel. Guanfacin är i Sverige endast godkänt för behandling av barn och ungdomar upp till 17 år.

I praktiken kan både Dexamfetamin och Guanfacin användas även för vuxna efter en individuell bedömning av en läkare. Det är många vuxna som upplever att en kombination av centralstimulerande och icke-centralstimulerande ADHD-mediciner förbättrar både deras ADHD-symtom eller biverkningar.

Din individuella vårdplan för läkemedelsbehandling av ADHD

Om du väljer att ha din läkemedelsbehandling för ADHD hos oss på SMART kommer du och sjuksköterskan i ditt behandlingsteam att lägga upp en personlig vårdplan tillsammans. Det är bra om ni får till den här planeringen så tidigt som möjligt i kontakten så att ditt behandlingsteam (din läkare och din sköterska) kan följa och stötta dig under upptrappningen tills dess att du hittat rätt läkemedel och dos. Be din sköterska om en kopia på din vårdplan om ni gör några förändringar. Eftersom insättning och upptrappning kan ta olika lång tid för olika personer, kan det dröja lite tills du kommit i läget när du känner att du har rätt bra koll själv och inte behöver lika mycket stöd längre. Då kommer vi i princip bara att ha uppföljningar i samband med att du förnyar dina recept ett par gånger om året och träffas för din årskontroll.

Hur fungerar farmakologisk behandling för ADHD - upptrappning och dosering

Du kommer få ett upptrappningsschema för din läkemedelsbehandling för ADHD som du ska hålla dig till under tiden som vi ställer in din ADHD-medicin. Det vanligaste är att du kommer trappa upp din dos en vecka i taget. Vi siktar på en dosering som vi kommit överens om innan vi startar och utvärderar under tiden.

Läkemedelsbehandling och dos bygger alltid på en individuell bedömning som du och ditt behandlingsteam tillsammans kommer överens om. Ni kan välja att trappa upp snabbare eller ta längre tid än vad som står i schemat utifrån din situation. Vid insättning och vid varje doshöjning går vi igenom frågor om ADHD, medicinens effekter och om eventuella biverkningar. Vi kommer regelbundet kontrollera puls och blodtryck vid varje dosändring så länge du använder ADHD-mediciner. Om du inte vill åka in till ett fysiskt möte med din sköterska varje gång så kan du köpa en egen blodtrycksmanschett på apoteket och rapportera in dina värden till din sjuksköterska.

Biverkningar vid läkemedelsbehandling för ADHD 

Det är ganska vanligt att känna av biverkningar i början av en läkemedelsbehandling för ADHD. Oftast handlar det om att man kan känna sig lite orolig eller stressad, få lite svårare att somna, sova oroligare, bli torr i munnen, uppleva en sjukdoms- eller feberkänsla i kroppen, få huvudvärk, hjärtklappning eller tappa aptiten, må lite illa och bli antingen lös eller hård i magen. 

Den här typen av biverkningar från läkemedelsbehandling för ADHD går oftast över på några dagar. Däremot kan biverkningarna komma tillbaka om du ökar dosen. Skulle du få allvarligare biverkningar som att bli ordentligt nedstämd, få en snabb eller oregelbunden puls, svimningskänslor, allvarliga sömnstörningar eller bli uppvarvad på gränsen till manisk ska du höra av dig direkt till ditt behandlingsteam på SMART Psykiatri. Om det är kvällsstängt eller helg ska du kontakta 1177 för rådgivning om det kan vara läge att åka in för en akut bedömning. 

Försök dock att inte känna dig allt för orolig för att du kommer vara en av de sällsynta som får hemska biverkningar av sin läkemedelsbehandling för ADHD. Det är ovanligt att man mår väldigt dåligt eller får akuta biverkningar om man har trappat upp från en låg dos enligt överenskommelse med behandlingsteamet.  

Kan jag byta läkemedelsbehandling för ADHD?

Ibland känner man direkt eller efter ett tag att den här medicinen inte känns bra. Då kan du och ditt behandlingsteam välja att byta till ett annat preparat i samma grupp (i metylfenidatgruppen ingår tex Concerta, Ritalin, Medikinet och Equasym, i dexamfetamingruppen ingår Elvanse och Attentin). Eftersom de centralstimulerande medicinerna inte har så långvariga effekter som mediciner för till exempel depression så går det ofta enkelt att byta från en dag till en annan. 

Lång- eller kortverkande läkemedelsbehandling för ADHD?

På SMART Psykiatri försöker vi i möjligaste mån att hålla oss till långtidsverkande mediciner för ADHD. Detta för att få en så jämn effekt över dagen som möjligt men också för kortverkande ADHD-mediciner innebär en större risk för hjärnans belöningssystem. Långverkande mediciner skyddar hjärnan mot att utveckla missbruk eller återfalla i tidigare beroende, medan kortverkande, om de används på fel sätt, i värsta fall kan öka risken. 

Att vi primärt jobbar med långverkande ADHD-mediciner i den farmakologiska behandlingen av ADHD har inget att göra med att vi misstänker någon för att medvetet använda medicinen på fel sätt utan baseras enbart på forskning och vetenskap. 

Vissa tar sina långverkande ADHD-mediciner en gång om dagen på morgonen medan andra hellre delar upp dosen på två, en lite högre direkt på morgonen och en något lägre någon gång kring lunch för att få en lite jämnare effekt. Det är bara viktigt att se till att dos nummer två inte hamnar för sent på dagen och stör sömnen. Det kan vara bra att testa lite olika doser och tidpunkter för att hitta fram till det som fungerar bäst för just dig. Det är bra om du skriver ner hur de olika strategierna fungerar så att du och jag kan bolla det tillsammans här sen. 

Kan apoteket byta ut min medicin?

Apoteket har i uppgift att se till att farmakologisk behandling för ADHD sker säkert och kostnadseffektivt. Därför kan de föreslå för dig att byta ut det läkemedel läkaren skrivit mot ett annat, likvärdigt men billigare preparat. Apoteket får dock bara byta mellan helt likvärdiga och motsvarande läkemedel som inte får skilja sig åt på något sätt från det som läkaren ursprungligen förskrivit. Det brukar sällan vara något problem med byten, men om du av någon anledning inte vill att apoteket byter ut din medicin ska du påminna din sköterska om att läkaren ska kryssa i en speciell ruta på receptet så kommer ditt läkemedel inte att bytas ut.

Texten är skriven av:
Lotta Borg Skoglund MD PhD, Medicinskt Ledningsansvarig, Specialist i Psykiatri och Allmänmedicin, Docent i Psykiatri
Texten är granskad av:
Martin Hammarström, VD SMART Psykiatri
Texten uppdaterad:

Vill du lära dig mer eller önskar personlig rådgivning?

Vill du ha individuell rådgivning kan du boka en konsultation med någon av våra läkare eller psykologer. Där kartlägger ni din/ditt barns styrkor och sårbara sidor, och tar fram en plan för vilket stöd du/ditt barn behöver framåt för en bättre fungerande vardag. Du är också välkommen att söka direkt till oss för utredning, läkemedelsbehandling, psykologisk behandling eller arbetsterapi.

Vi har även kurser, föreläsningar och utbildningar som passar för dig som vill lära dig mer om NPF. Alltid med syftet att bidra till mer kunskap, större insikt, och bättre funktion i vardagen.

BOKA KONSULTATION, UTREDNING ELLER BEHANDLING
KURSER OCH UTBILDNINGAR