page css

Behandling vid ADHD

När du eller ditt barn har fått en ADHD-diagnos är rekommendationen från Socialstyrelsen och Läkemedelsverket att du ska få tillgång till tre olika typer av ADHD-behandling. Så kallad multimodal behandling av ADHD. 

Multimodal behandling vid ADHD

Det som kallas för multimodal behandling av ADHD innehåller tre olika ben: 

1. Psykoedukation innebär olika former av utbildning om ADHD där du får lära dig mer om hur ADHD-hjärnan fungerar och får praktiska, handfasta råd om hur du kan få till hållbara rutiner i vardagen.

2. Kognitiva hjälpmedel är stöd och hjälpmedel för minne och vardagsuppgifter för att hjälpa dig att få struktur och rutiner i tillvaron, komma ihåg saker och passa tider.

3. Läkemedelsbehandling kan minska dina ADHD-relaterade symtom, höja din funktionsnivå i vardagen, öka din livskvalitet och förhindra att du utvecklar vanliga konsekvenser av ADHD såsom låg självkänsla, psykisk eller kroppslig samsjuklighet.

Psykoedukation

Kunskap om ADHD i allmänhet och sin egen ADHD-hjärna i synnerhet är grunden för all framgångsrik ADHD-behandling. Både barn och vuxna behöver ges möjlighet att förstå sin funktionsnedsättning och vad den innebär i olika delar av deras liv och vardag. Denna ökade självinsikt och förståelse är grundförutsättningen för att man sedan ska kunna tillämpa de nya strategierna och rutinerna man skapar för att handskas med sina ADHD-symtom i vardagen. 

I takt med att barn växer upp och själva vill medverka behöver de få åldersanpassad kunskap för att förstå sig själva och sin funktionsnedsättning för att ges möjlighet att hitta sätt att hantera sina svårigheter.

Att vara förälder till ett barn med ADHD kan innebära stora utmaningar och man kan behöva stöd i sin föräldraroll. Om man dessutom själv som förälder har en egen ADHD-diagnos finns det kurser och gruppträffar som till exempel IPSA (Improving Parenting Skills Adults with Adhd) som utgår från varje förälders unika förutsättningar och där målet är att hitta fler bra föräldrastrategier. Man får som förälder till exempel lära sig att välja sina strider, förebygga konflikter och bevara lugnet under stress. Det finns olika föräldrastödsprogram för de som behöver.

Kognitiva hjälpmedel

Både barn och vuxna med ADHD kan behöva olika typer av stöd i vardagen. Kognitivt stöd är olika hög- eller lågteknologiska hjälpmedel som syftar till att få till rutiner kring de viktigaste livsstilsfaktorerna (som till exempel sömn, fysisk aktivitet, kost, stress och alkohol), att komma ihåg att ta sina läkemedel, organisera och planera sin vardag, passa tider och komma ihåg möten, läkarbesök och att betala sina räkningar. Det kan vara allt från olika smarta mobilappar, digitala scheman, påminnelsehjälpmedel och larm till funktioner för tidsberäkning eller klockor.

ADHD-medicin

Läkemedel ingår i behandlingsrekommendationerna för både barn och vuxna med ADHD. Det finns flera olika sorters ADHD-läkemedel som alla delas upp i två olika grupper: centralstimulerande och icke-centralstimulerande ADHD-mediciner.

Du kan läsa mer om olika ADHD-mediciner här

Om ADHD medicin fungerar för dig ska du känna: 

  • Minskad rastlöshet, ha lättare att sitta still och att koncentrera dig under längre perioder.
  • Mindre impulsivitet och jämnare humör.
  • Bättre uppmärksamhet, lättare att hålla fokus och återgå till det du höll på med när du distraheras.
  • Lättare att komma igång med saker och bättre uthållighet även när uppgifter är svåra/tråkiga.

Biverkningar

Vanliga biverkningar: Muntorrhet, minskad aptit, huvudvärk, irritabilitet/oro, hjärtklappning, svettning, illamående, insomningssvårigheter. Dessa biverkningar är i regel ofarliga och brukar minska efter några dagar/veckor.     

Om du upplever oacceptabla biverkningar under upptrappningen kan du alltid återgå till den dos du hade innan ökningen tills du träffar din läkare nästa gång.

Allvarliga biverkningar: I sällsynta fall kan man bli nedstämd eller uppvarvad av medicinen, du bör då direkt kontakta ditt behandlingsteam. Du kan alltid göra ett uppehåll i medicineringen tills du fått tag i din läkare eller sjuksköterska.

Dina personliga, realistiska och mätbara ADHD-behandlingsmål

Många tycker att det är svårt att veta hur medicinen eller annan behandling verkar och om den har någon effekt. Ett tips är att använda en app eller föra dagbok utifrån dina egna behandlingsmål. Du kan också fråga någon du litar på i din närhet, hur de upplever att medicinen eller de andra behandlingsinsatserna fungerar för dig. 

Det viktigaste du behöver göra för att kunna veta att du är på väg åt rätt håll är att sätta upp tydliga behandlingsmål och sedan mäta om du rör dig mot eller från dessa mål. Dina mål ska vara personliga (det ska vara viktiga för just dig och centrala i just ditt liv), realistiska (det måste finnas en chans att medicinen eller stödet kan åstadkomma det du vill och hoppas på) och mätbara (du måste ha ett sätt att bedöma om det går åt rätt eller fel håll). 

Börja med att sätta upp långsiktiga mål och skapa mindre delmål som du kan bocka av på vägen. Formulera till exempel tre långsiktiga mål som är viktiga för dig och som du vill uppnå på till exempel ett års sikt. Ta hjälp av en app, anteckningsfunktionen i din mobil eller papper och penna. Involvera ditt behandlingsteam och har du kontakt med en arbetsterapeut är det här deras absoluta specialområde. Håll utkik på ditt långsiktiga mål, utan att stressa mot dem. Notera varje dag om de saker du gör är i riktning mot eller om det för dig längre bort från dina mål.

Anpassningar vid ADHD

Enligt skollagen ska barn och unga ha rätt till de anpassningar de behöver för att trivas och lyckas i skolan oavsett om barnet har diagnos eller inte. Har barnet ADHD kan skolan och andra utbildningsinstanser (som till exempel moppekort eller körkortsutbildning) erbjuda anpassningar genom särskilt pedagogiskt stöd via en specialpedagog. Det kan också handla om att man har rätt att få förlängd tid på prov, anteckningshjälp eller enskild provskrivning. Vänd dig till skolans kontaktperson, samordnare eller till ditt barns mentor för att få mer information.

• Som förälder till ett barn som får ADHD-diagnos kan du ansöka om omvårdnadsbidrag och merkostnadsbidrag från Försäkringskassan. SMART Psykiatris utlåtanden är utformade på ett sådant sätt att du inte ska behöva bekosta ett särskilt läkarintyg som annars krävs för att få dessa bidrag.

• När du får en ADHD-diagnos som vuxen kan du ha rätt till insatser från kommunen via socialtjänstlagen. Du kan ansöka om personligt stöd, en kontaktperson eller boendestöd om du behöver hjälp med att klara av dina vardagliga sysslor.

• Även om psykoterapi inte ingår i rekommendationerna för den multimodala ADHD-behandlingen kan den kartläggning av beteenden, tankar och känslor som ingår i utredningen användas i senare psykologisk behandling med KBT. Där får du lära dig nya beteenden, vanor och färdigheter som är mer hållbara och hälsosamma på lång sikt.

Saker du kan göra själv för att förbättra din ADHD

Kanske är du en av många vuxna som levt länge utan diagnos och behandling och vill använda din nya förklaringsmodell och självinsikt för att slippa ha onödig kontakt med vården framöver. Det är en mänsklig, sund och ansvarstagande inställning som vi gärna vill stötta.

Du hittar tips på hur du kan utforska livet med din ADHD-diagnos här

Texten är skriven av Lotta Borg Skoglund MD PhD
Medicinskt Ledningsansvarig SMART Psykiatri
Specialist i Psykiatri och Allmänmedicin
Docent i Psykiatri

Texten är granskad av Martin Hammarström
VD SMART Psykiatri

Texten är faktagranskad av Martina Nelson
Verksamhetschef och Vice VD SMART Psykiatri
Legitimerad psykolog och specialist i neuropsykologi  

Kontakta oss

Vill du veta mer eller önskar du individuell rådgivning? Boka en konsultation eller någon av våra andra tjänster.
Våra psykologer, läkare och sjuksköterskor hjälper dig att hitta rätt väg framåt!

BOKA KONSULTATION, UTREDNING ELLER BEHANDLING
KURSER OCH UTBILDNINGAR