ADHD och mat
Vid ADHD är olika typer av utmaningar kring mat mer regel än undantag för både barn och vuxna. Många av problemen vid ADHD handlar om svårigheter med självreglering och det kan, hos en och samma person, handla om att det både är svårt att komma ihåg att äta och att det är svårt att sluta äta när man väl har börjat. Därför är nyttig och bra mat en viktig del av en ADHD-behandling.
ADHD och mat
Ett första steg för att förstå hur ADHD och mat hänger ihop är att ta reda på hur olika problem med maten kan hänga ihop för olika personer. Alla människor är olika och det gäller även personer med ADHD. För att kunna stötta sig själv eller sitt barn till nyttigare matvanor behöver man ofta förstå lite mer i detalj vad det är som leder till problemen. Det kan till exempel handla om impulsivitet, som leder till att man äter oregelbundet och väljer onyttiga, snabba kalorier framför mer hälsosam mat. Många med ADHD har också ofta svårare än andra att stå emot sug efter snabb energi i form av socker, fett och salt, särskilt när man är trött, stressad, arg eller ledsen.
Både barn och vuxna med ADHD kan tycka att det är svårt och tråkigt att sitta stilla under en hel måltid, vilket i sin tur kan påverka hur mycket och vad de äter. Vissa är petiga i maten på grund av att de är känsliga för smaker eller konsistenser och andra kan äta för mycket för att reglera känslor och hantera oro. Vuxna med ADHD kan ha svårt att planera måltider och få till hållbara rutiner vilket också gör det svårare att få till en bra och balanserad kost.
Bra mat vid ADHD
Hur vet man vad som är nyttig mat vid ADHD? Det är förstås inte någon skillnad jämfört med någon som inte har diagnos. Men kanske märker du att du eller ditt barn är känsligare för blodsockerfall och alltid behöver ligga ett steg före era hjärnor när det kommer till hunger och mättnad. Målet är att sprida ut energin över dagen, gärna genom att alltid äta frukost, lunch och middag och planera in mellanmål, för att inte hamna i lägen av intensiv hunger eller överätande. Och förstås att fylla på med energi efter träning eller annan ansträngning. Ett bra tips är att ha nyttiga snacks nära till hands i jackan eller väskan för att kunna parera sjunkande blodsocker innan det tippar över.
ADHD-medicin, aptit och mat
Centralstimulerande ADHD-mediciner minskar ofta aptiten under tiden de är effektiva. Detta kan skapa problem både genom att man glömmer att äta under dagen vilket kan vara ett stort problem för barn och unga som fortfarande växer. Det är därför behandlingsteamet som ansvarar för ADHD-medicinen alltid kontrollerar längd och vikt på barn som växer. Men det kan även bli problem med att man får en våg av hunger eller sötsug när medicinen går ur kroppen. Det kan leda till att man kastar i sig för mycket eller för onyttig mat. Det bästa sättet att se till att man äter lagom och bra mat är att vara noga med att inte hoppa över fasta mål och att äta trots att man kanske inte känner sig hungrig eller sugen just då. För de som ändå inte kan hålla vikten finns det näringsdrycker som kan förskrivas av läkare, sköterska eller dietist.