page css

Fördelar med och biverkningar av ADHD-mediciner

Idag har vi en allt djupare förståelse för hur olika människor kan vara, och personer med ADHD är inget undantag. När du möter en person med ADHD, så möter du just det – en individ med unika egenskaper och behov. Även om riktlinjer och rekommendationer för ADHD-behandling på gruppnivå är avgörande, måste vi komma ihåg att det som fungerar för en grupp inte alltid är det bästa för den enskilda individen.

Begreppet precisionshälsa och precisionsmedicin handlar om att skapa en mer rättvis och förbättrad hälsa genom att erkänna att varje kropp och hjärna är unik. Genom att använda individuell information om en persons biologi, livsstil och miljö kan vi förebygga, diagnostisera och behandla med större noggrannhet. På SMART Psykiatri är detta vårt tillvägagångssätt. Vi följer Socialstyrelsens nationella riktlinjer, Läkemedelsverkets rekommendationer, den senaste internationella forskningen och anpassar sedan vården och stödet efter varje unikt barn och vuxen vi möter.

Fördelar med ADHD-medicin

Här har vi sammanställt några av de mest betydelsefulla fördelarna med ADHD-medicinering, baserat på forskning och klinisk erfarenhet:

  • Det finns omfattande och välgrundad forskning som stödjer de rekommendationer som ges till både barn och vuxna med ADHD-diagnos som överväger medicinering idag.
  • Många läkare och sjuksköterskor har lång klinisk erfarenhet av ADHD-läkemedel och kan därför intyga att dessa mediciner ofta är både effektiva och säkra.
  • Enligt de flesta studier upplever sju av tio barn och vuxna som provar ADHD-medicin en märkbar minskning av sina symtom.
  • Allvarliga biverkningar är mycket ovanliga. De flesta vanliga biverkningar är tillfälliga eller kan hanteras genom att justera dosen eller byta läkemedel.

Nackdelar och biverkningar med ADHD-medicin

Här är några av de utmaningar och osäkerheter som kvarstår kring ADHD-mediciner:

  • Många studier som utvärderar ADHD-mediciners effektivitet och säkerhet är begränsade till relativt korta perioder, eftersom långsiktiga studier av hög kvalitet kan vara både komplexa och kostsamma att genomföra.
  • Även om långtidsuppföljningar av ADHD-behandlingar ofta visar positiva resultat utan allvarliga eller sena biverkningar, är det svårt att med säkerhet dra slutsatser om effekterna på riktigt lång sikt.
  • Många välgjorda studier saknar representation av viktiga grupper, såsom flickor och kvinnor, vilket gör att resultaten inte alltid kan generaliseras till dessa grupper.

Vanliga biverkningar

De flesta biverkningar som är förknippade med ADHD-mediciner är relativt milda och försvinner oftast inom några dagar till veckor. Vanliga biverkningar av centralstimulerande läkemedel som metylfenidat och dexamfetamin, samt det icke-centralstimulerande läkemedlet Atomoxetin, inkluderar sömnsvårigheter, oro, stresskänslor, lätt sjukdoms- eller feberkänsla, huvudvärk och minskad aptit. Dessa biverkningar är vanligtvis ofarliga och tillfälliga. Allvarliga biverkningar är sällsynta men kräver alltid omedelbar kontakt med vårdpersonal. Det kan handla om svår nedstämdhet, overklighetskänslor, ökad aktivitet, maniska symtom eller betydande viktnedgång. Vid svåra biverkningar bör du alltid rådgöra med ditt behandlingsteam.

Ingen läkemedelsbehandling av ADHD sker i ett vakuum

Läkemedel är sällan den enda eller ens den viktigaste delen av lösningen för ADHD, men när de fungerar som avsett kan de underlätta de förändringar som behövs för en bättre fungerande vardag. Läkemedel är avsedda att stödja de andra två delarna i den multimodala behandlingen av ADHD, så att barn och vuxna med ADHD kan tillämpa den kunskap de har fått om sig själva och sin ADHD, samt de verktyg de har lärt sig genom KBT och arbetsterapi.

För många är medicinering en viktig pusselbit som gör det möjligt att dra nytta av andra insatser som också behöver falla på plats. Hur någon reagerar på läkemedel är ofta mycket individuellt och det är ganska ovanligt, särskilt för vuxna, att man omedelbart hittar rätt preparat och dos.

Texten är skriven av:
Lotta Borg Skoglund MD PhD, Medicinskt Ledningsansvarig, Specialist i Psykiatri och Allmänmedicin, Docent i Psykiatri
Texten är granskad av:
Martin Hammarström, VD SMART Psykiatri
Texten uppdaterad:

Vill du lära dig mer eller önskar personlig rådgivning?

Vill du ha individuell rådgivning kan du boka en konsultation med någon av våra läkare eller psykologer. Där kartlägger ni din/ditt barns styrkor och sårbara sidor, och tar fram en plan för vilket stöd du/ditt barn behöver framåt för en bättre fungerande vardag. Du är också välkommen att söka direkt till oss för utredning, läkemedelsbehandling, psykologisk behandling eller arbetsterapi.

Vi har även kurser, föreläsningar och utbildningar som passar för dig som vill lära dig mer om NPF. Alltid med syftet att bidra till mer kunskap, större insikt, och bättre funktion i vardagen.

BOKA KONSULTATION, UTREDNING ELLER BEHANDLING
KURSER OCH UTBILDNINGAR