Stress och ADHD
Både barn och vuxna med ADHD beskriver ofta upplevelser av att det ställs för höga krav på dem. Det kan handla om att det känns svårt att få ihop skola eller arbete och samtidigt ha tid och lust för återhämtning, det sociala livet och fritidsaktiviteter. Negativ, långvarig stress kan orsaka och förvärra psykisk och kroppslig ohälsa och idag är faktiskt olika former av stressreaktioner den vanligaste orsaken till sjukskrivning.
ADHD och negativ stress
Negativ psykologisk stress uppstår när kraven på oss överskrider resurserna vi har för att möta dem. Vissa situationer, händelser eller tankar kan trigga stressreaktioner hos oss. Även sådant som upplevs som positivt kan skapa stress, till exempel att bli förälder, planera ett bröllop eller att börja på ett nytt jobb.
Stress är en del av kroppens alarmsystem som ska hjälpa oss att snabbt upptäcka hot och faror. En vanlig missuppfattning är att stress är farligt och bör undvikas. Det stämmer inte - stress är livsviktigt och för många en viktig krydda i livet. Problemen uppstår när stressen blir långvarig och vi inte får återhämtning. Långvarig stress ökar risken för att vi drabbas av mer ihållande utmattning. Symtom på utmattning kommer ofta smygande och gör att det kan ta lång tid både att hamna där och att komma ur det. Här är några vanliga symtom på utmattning:
- Kroppsliga symtom: Trötthet/utmattning, sömnsvårigheter, muskelspänningar i axlar, rygg och nacke, huvudvärk, illamående, yrsel, försvagat immunförsvar, uppblossande hudsjukdomar och störningar i mag- och tarmfunktion.
- Beteenden: Rastlöshet, minskad fysisk aktivitet, minskad eller ökad aptit, att dra sig undan sociala kontakter, undvika arbete, ökat intag av kaffe, alkohol och tobak.
- Känslomässiga symtom: Ångest, irritation, grubbel/ältande, minskad glädje, nedstämdhet/depression, låg självkänsla, minskad sexlust, humörsvängningar och missnöje.
- Kognitiva symtom: Koncentrationssvårigheter, minnesstörningar, tendens att skjuta på saker, intryckskänslighet, nedsatt ork att läsa/skriva/tänka samt överkänslighet för ljud- och ljus.