page css

ADHD-medicinering för barn hemma och i skolan

Läkemedel är en del av det större behandlingsprogrammet för barn och unga som får en ADHD- eller ADD-diagnos. Många barn och unga uppvisar färre eller mindre ADHD-symtom när de får mediciner för sin ADHD och kan med hjälp av läkemedel klara skolan och hantera sociala situationer bättre. Det är förstås ovärderligt för ett barn och en familj som kämpat hårt i motvind under lång tid. 

För- och nackdelar med ADHD-medicinering för barn

Idag finns det mycket forskning som visar att ADHD-mediciner för barn är säkra och effektiva när de förskrivs av läkare och tas enligt ordination. Barn som får rätt stöd och möjlighet att få medicinering för sin ADHD har mindre risk att drabbas av de negativa konsekvenserna av ADHD. Odiagnostiserad och obehandlad ADHD är enligt forskning kopplat till låg självkänsla och både psykisk och kroppslig samsjuklighet (det vill säga att man har flera olika diagnoser eller tillstånd samtidigt). 

Men det är också så att det inte finns några läkemedel i världen som kan hoppa upp och göra läxorna åt en. Det går inte heller att via mediciner fixa ett barns skadade självkänsla. ADHD-mediciner för barn är en av flera viktiga delar i ett paket av insatser som behöver anpassas till det enskilda barnet. 

Mediciner har också ofta biverkningar och det kommer handla om att hitta en balans mellan att ha så mycket positiva effekter som möjligt och så lite biverkningar man kan för varje unikt barn. Det är därför samarbetet och förtroendet mellan familj och behandlingsteam blir så viktigt. 

Så även om ADHD-medicin för barn är bland den mest välstuderade och säkra behandlingen som finns inom psykiatrin är alla ADHD-mediciner också att betrakta som en flytväst eller stödhjul. Simtagen och balansen måste barnet själv lära sig. Men alla som en gång lärt sig att simma och cykla vet att det går bättre om man slipper sjunka till botten eller krascha i asfalten medan man tränar.

Uppföljning av ADHD-mediciner hos barn

Dagens forskning visar alltså att ADHD-mediciner kan lindra symtom och förbättra funktionsnivån hos både barn och vuxna med ADHD. Läkemedel bör enligt gällande riktlinjer erbjudas som en del i ett sammansatt behandlingsprogram för ADHD hos både barn och vuxna. De läkemedel som används vid behandling av ADHD kan delas in i två grupper (vissa av preparaten är endast godkända vid behandling hos barn och ungdomar):

Centralstimulerande: Metylfenidat (Ritalin, Equazym, Concerta), Dexamfetamin (Attentin) och Lisdexamfetamin (Elvanse).

Icke centralstimulerande: Atomoxetin (Strattera) och Guanfacin (Intuniv).

Biverkningar av ADHD-medicin hos barn

Även om ADHD-mediciner ofta har god effekt på ADHD-symtomen kan det samtidigt förekomma biverkningar. Dessutom kan det vara direkt olämpligt att använda medicin mot ADHD vid vissa medicinska och psykiatriska tillstånd. 

Det är inte heller säkert att mediciner mot ADHD har effekt på andra psykiska besvär som kan förekomma hos barn samtidigt med ADHD. Det är just denna sammansatta situation som gör att samarbetet mellan dig som förälder och ditt barns behandlingsteam av läkare och sjuksköterska på mottagningen är så viktig.

Biverkningar är, åtminstone i början av behandlingen, ganska vanliga hos många barn och ungdomar. Aptitnedsättning, huvudvärk, sömnsvårigheter, och muntorrhet är de vanligaste negativa effekterna som rapporteras. Även allvarligare biverkningar som nedstämdhet, ökad oro och ångest och overklighetskänslor kan förekomma hos vissa barn och om ditt barn verkar uppleva detta ska du alltid kontakta ert behandlingsteam på mottagningen. För de allra flesta är biverkningarna lindriga och övergående men ibland blir det så besvärligt att man tvingas avbryta behandlingen trots att barnet kanske också har positiva effekter av den.

Många oroar sig för hjärt-kärlbiverkningar och även om riskerna för detta är små om man tidigare är hjärtfrisk, kontrolleras detta noga innan behandling med läkemedel mot ADHD för barn inleds. Hos barn som fortfarande växer följer vi längd- och viktutveckling eftersom de centralstimulerande ADHD-medicinerna ofta minskar aptiten. Barn som har eller tidigare har haft epilepsi, tidigare psykossjukdom eller bipolär sjukdom behöver särskilt bedömas innan ADHD-medicin kan bli aktuellt. Det är inte helt uteslutet att barnet kan tåla mediciner mot ADHD men man behöver kontrollera och följa dessa tillstånd noga och se till att de är stabilt behandlade tillsammans med behandlingsteamet.

ADHD-läkemedel med kortverkande effekt behöver tas flera gånger per dag vilket kan vara bökigt för barn som då kan tvingas ta sin ADHD-medicin i skolan. Många barn tycker att det är jobbigt att berätta om att de tar medicin och då är det skönt att kunna ta långverkande medicin på morgonen och sedan eventuellt en kortverkande medicin när man kommer hem och ska göra läxorna. 

ADHD-medicin i skolan

ADHD-medicin hos barn är tänkt att öka funktionsnivån och stärka barnets funktioner i skolan och på fritiden. Många barn med ADHD kämpar hårt i skolan och för dessa barn kan ADHD-medicinen göra stor skillnad.

Som förälder är det inte alltid man ser så stor skillnad på sitt barn efter att barnet börjat ta sin ADHD-medicin. Det tar ju mellan 30 till 60 minuter innan långverkande ADHD-medicinering har effekt och då har kanske ditt barn redan gått hemifrån och sitter på första lektionen. Just av denna anledning blir lärares och övrig skolpersonals beskrivning av ditt barns fungerande så viktig. Här kan du och behandlingsteamet få ovärderlig information om både medicinens effekter och misstänkta biverkningar. 

ADHD-medicin och biverkningar i skolan

Många barn med ADHD, ADD och autism tycker att måltidssituationerna i skolan är ansträngande och utmanande. Kanske hade ditt barn redan innan hen började med sin ADHD-medicinering svårt att få i sig tillräckligt med mat för att orka med en heldag i skolan. Den nedsatta aptiten, som är en av de vanligaste biverkningar man får av centralstimulerande ADHD-medicin hos barn, kan göra att matlusten i skolan helt försvinner. Då kan det vara svårt att veta vad som är biverkan av medicinen, kvarvarande ADHD-symtom eller helt enkelt näringsbrist och utmattning av att inte ha fått i sig någon mat. 

Om ditt barn har svårt att få i sig tillräckligt för att klara skolan ska hen erbjudas såväl specialkost som att gå undan för att äta i fred. Du kan även be ditt behandlingsteam om recept på näringsdrycker. De flesta barn är inte överförtjusta i dessa kaloritäta drycker men de finns i många smaker och beredningar så ge inte upp innan ni testat igenom allt. Testa att lägga dem i frysen i 20 minuter innan förtäring eller blanda ner dem i en smoothie. Alla knep är tillåtna för att ditt barn ska få i sig rätt och tillräckligt med energi för att orka med en dag i skolan. 

Texten är skriven av:
Lotta Borg Skoglund MD PhD, Medicinskt Ledningsansvarig, Specialist i Psykiatri och Allmänmedicin, Docent i Psykiatri
Texten är granskad av:
Martin Hammarström, VD
Texten uppdaterad:

Vill du lära dig mer eller önskar personlig rådgivning?

Vill du ha individuell rådgivning kan du boka en konsultation med någon av våra läkare eller psykologer. Där kartlägger ni din/ditt barns styrkor och sårbara sidor, och tar fram en plan för vilket stöd du/ditt barn behöver framåt för en bättre fungerande vardag. Du är också välkommen att söka direkt till oss för utredning, läkemedelsbehandling, psykologisk behandling eller arbetsterapi.

Vi har även kurser, föreläsningar och utbildningar som passar för dig som vill lära dig mer om NPF. Alltid med syftet att bidra till mer kunskap, större insikt, och bättre funktion i vardagen.

BOKA KONSULTATION, UTREDNING ELLER BEHANDLING
KURSER OCH UTBILDNINGAR