page css

Icke-centralstimulerande mediciner för ADHD

De icke-centralstimulerande ADHD-läkemedlen Atomoxetin (Strattera) och Guanfacin (Intuniv) är utifrån Socialstyrelsens och Läkemedelsverkets rekommendationer andrahandsval vid behandling av ADHD hos både barn och vuxna. 

Icke-stimulerande ADHD-läkemedel

De två icke-centralstimulerande ADHD-läkemedlen Atomoxetin (Strattera) och Guanfacin (Intuniv) används när centralstimulerande mediciner av olika orsaker inte är aktuella eller lämpliga. De kan också kombineras med olika centralstimulerande ADHD-läkemedel och rekommenderas som andrahandsval för barn och vuxna med ADHD eftersom forskning visar att de inte har lika stor effekt på ADHD-symtom som centralstimulerande mediciner har. 

Skillnader mellan centralstimulerande och icke-centralstimulerande läkemedel

Trots att denna sida fokuserar på icke centralstimulerande läkemedel som Atomoxetin och Guanfacin, kan det vara värdefullt att förstå skillnaderna mellan dessa och de mer traditionella centralstimulerande läkemedlen. Centralstimulerande läkemedel, som ofta används som förstahandsval vid ADHD-behandling, verkar snabbare och har en mer direkt effekt på symtomen. Om du vill lära dig mer om centralstimulerande läkemedel och deras användning, kan du läsa vidare på vår sida om centralstimulerande läkemedel för ADHD här.

Atomoxetin för ADHD

Atomoxetin (Strattera) hör till gruppen antidepressiva läkemedel som verkar genom att reglera hjärnans nivåer av noradrenalin och därför kan vara ett bra val vid ADHD med samsjuklighet. Alltså för personer som har både ADHD och till exempel ångest eller depression. Atomoxetin kan vara en fördel vid samsjuklighet eftersom den kan ha effekt på flera tillstånd samtidigt, något som de centralstimulerande oftast inte har. Effekten av Atomoxetin kommer successivt, och en förbättring brukar kunna upplevas inom 4-6 veckor. Det är vanligt att börja med en lägre dos för att sedan trappa upp parallellt med utvärdering av effekt och eventuella biverkningar. Vanliga biverkningar i början av behandlingen kan vara illamående, yrsel, huvudvärk och minskad aptit.

Guanfacin för ADHD

Guanfacin (Intuniv) tillhör en grupp läkemedel som ursprungligen utvecklades för att sänka kroppens stresspåslag genom att bland annat sänka puls och blodtryck. Precis som Atomoxetin påverkar den hjärnans noradrenalinnivåer och därför används Guanfacin och Atomoxetin oftast inte samtidigt. De kan däremot båda kombineras med alla centralstimulerande mediciner. 

Intuniv rekommenderas för barn med ADHD mellan 6 och 17 år men används i praktiken också ofta till vuxna med ADHD. När Guanfacin har den effekt vi hoppas blir det lättare att motstå impulser, reglera känslor och fokusera på de uppgifter man behöver göra. Guanfacin kan också ge positiva biverkningar genom förbättrad sömnkvalitet och ökad aptit. Det är vanligt att börja med den lägsta dosen av Guanfacin (1 mg) på kvällen och sedan trappa upp med cirka 1 mg varje vecka till en individuell måldos som brukar landa på mellan 2-7 mg. Vanliga biverkningar inkluderar illamående, magont, yrsel, trötthet och ökad aptit.

Texten är skriven av:
Lotta Borg Skoglund MD PhD, Medicinskt Ledningsansvarig, Specialist i Psykiatri och Allmänmedicin, Docent i Psykiatri
Texten är granskad av:
Martin Hammarström, VD SMART Psykiatri
Texten uppdaterad:

Vill du lära dig mer eller önskar personlig rådgivning?

Vill du ha individuell rådgivning kan du boka en konsultation med någon av våra läkare eller psykologer. Där kartlägger ni din/ditt barns styrkor och sårbara sidor, och tar fram en plan för vilket stöd du/ditt barn behöver framåt för en bättre fungerande vardag. Du är också välkommen att söka direkt till oss för utredning, läkemedelsbehandling, psykologisk behandling eller arbetsterapi.

Vi har även kurser, föreläsningar och utbildningar som passar för dig som vill lära dig mer om NPF. Alltid med syftet att bidra till mer kunskap, större insikt, och bättre funktion i vardagen.

BOKA KONSULTATION, UTREDNING ELLER BEHANDLING
KURSER OCH UTBILDNINGAR