ADHD och alkohol
Forskning visar att det tydliga sambandet mellan ADHD och alkohol handlar om att personer med ADHD kan ha en medfödd sårbarhet för alkoholproblem. Det betyder inte att alla som har ADHD kommer att självmedicinera med alkohol eller drabbas av alkoholism. Men det betyder att en person med ADHD är mer känslig för att få problem med alkohol, så det finns anledning att vara extra rädd om sig själv och sina barn när det kommer till alkohol.
ADHD och självmedicinering med alkohol
Många med ADHD beskriver att de har svårt att stå emot frestelser och att de lätt faller för tillfälliga njutningar på bekostnad av sina mer långsiktiga mål och övertygelser. Vid både ADHD och alkoholdrickande är hjärnans belöningssystem och signalsubstansen dopamin inblandade.
Forskning visar att ungdomar med ADHD testar alkohol och droger i yngre ålder. Många, både ungdomar och vuxna, berättar att de verkar reagera annorlunda på alkohol jämfört med personer utan ADHD. Vissa upplever att man blir lugn av alkohol och söker därför alkoholens dämpande effekt. Andra att de blir aggressiva när de dricker alkohol och kan starta konflikter eller bråk på grund av den aggressivitet som ADHD i kombination med alkohol utlöser i dem.
Hur vet jag om alkoholen är ett problem?
Det är inte bara kroppen som tar stryk av alkohol. Sociala konsekvenser kan också vara tecken på att alkoholen är ett problem i livet. Även om du inte dricker särskilt ofta, eller känner ett behov av att dricka på ett sätt som liknar alkoholism, kan du ha ett skadligt bruk (det som ibland kallas missbruk). Om du, även om det sker sällan, hamnar i situationer där alkohol gör dig aggressiv eller där du inte kan sluta dricka eller där du märker att du använder alkohol som självmedicinering är något alla bör ta på allvar. Särskilt om man också har ADHD.
ADHD och att sluta dricka alkohol
Först och främst är det viktigt att säga att risken för att ungdomar och vuxna med ADHD ska drabbas av problem med alkohol minskar om de får diagnos och rätt insatser i tid. Att få ADHD-diagnos och ADHD-medicin redan i barndomen verkar faktiskt vara skyddande. De flesta vuxna kan använda ADHD-medicin även om de tidigare har haft problem med alkohol.
Det är dock alltid bättre att inte använda alkohol om det är möjligt. Det gäller både personer med och utan ADHD. Det är nämligen ingen vinst att behandla ADHD om man inte har kontroll på alkoholmissbruket först. Man behöver få behandling för båda tillstånden (ADHD och alkoholismen) samtidigt.
Du har rätt att få stöd och insatser för både ADHD och alkoholproblem samtidigt. Ofta erbjuds dessa insatser via specialiserad beroendevård. Det finns säker och effektiv behandling för både ADHD och olika former av skadligt bruk och beroende. Diskutera olika alternativ med din behandlande läkare.
Undvika att kombinera alkohol och ADHD-medicin
Det finns flera anledningar till att inte kombinera alkohol och läkemedel mot ADHD. För det första försämrar alkohol även i måttliga mängder både den allmänna psykiska hälsan, påverkar sömnen och ökar impulsivitet och stresskänslighet. Dessutom samverkar och förstärker alkohol och ADHD-läkemedel varandra på ett sätt som kan vara skadligt för kroppen både akut och på längre sikt.