page css

ADHD-medicin för barn

ADHD-läkemedel är en del av det större behandlingsprogrammet som rekommenderas vid ADHD hos barn. Målet är att barn och unga ska få mindre symtom med hjälp av läkemedel för ADHD. Forskning visar att ADHD-läkemedel för barn är säkra och effektiva när de förskrivs av läkare och tas enligt ordination. För barn, som har så pass svåra ADHD-symtom att det inte går att få till en fungerande vardag enbart med stöd och anpassningar, löper mindre risk att utveckla negativa konsekvenser av sin ADHD när de får tillgång till medicin anpassad för barn. 

ADHD-medicin för ska minska risken för negativa konsekvenser

Risken med odiagnostiserad och obehandlad ADHD hos barn är förstås ytterst individuellt, men det kan handla om allt från låg självkänsla till utveckling av psykiatrisk och kroppslig samsjuklighet. 

Men ADHD-medicin för barn är inte för alla och det gäller att ha realistiska förväntningar på vad ADHD-läkemedel för barn kan åstadkomma. Till exempel är det inget läkemedel i världen som på kemisk väg kan få läxorna gjorda eller läka en skadad självkänsla. Läkemedel är en av flera viktiga delar i de multimodala insatserna som Socialstyrelsen rekommenderar för behandling av ADHD hos barn. Ett sätt att beskriva ADHD-medicinernas roll i den multimodala behandlingen av ADHD är att tänka på dem som en flytväst. Simtagen kommer du och ditt barn att behöva lära er om ni ska komma framåt. Men det är oftast lättare att lära sig simma om man inte sjunker ner under ytan hela tiden.

Vilka ADHD-mediciner rekommenderas i läkemedelsbehandling av barn med ADHD?

Det finns fem olika läkemedel som är godkända i Sverige för behandling av ADHD hos barn och unga mellan 6 och 17 år: metylfenidat, dexamfetamin och lisdexamfetamin från gruppen centralstimulerande läkemedel, atomoxetin från gruppen antidepressiva läkemedel och guanfacin från gruppen antiadrenerga preparat med central verkan.

Du kan läsa mer om dessa läkemedel här

Läkemedelsbehandling för barn med ADHD och autism

Det finns inga läkemedel eller mediciner för personer med autism. Men många barn med autism har också andra diagnoser och samsjukligheten (flera diagnoser samtidigt) mellan autism och ADHD är hög. Därför kan det ofta bli aktuellt med medicin mot ADHD för barn med autism också. Dessutom kan både barn och unga med autism ha högre risk för att drabbas av ytterligare andra psykiska svårigheter och tillstånd och behöva läkemedelsbehandling för dem också. Det kan handla om till exempel ångest, nedstämdhet, sömnsvårigheter, tvångssyndrom, social ångest eller epilepsi.

Läkemedelsbehandling vid sömnsvårigheter hos barn med ADHD

Hos barn med ADHD är det vanligt med sömnsvårigheter, både medfödda till följd av exempelvis stress eller på grund av biverkningar av ADHD-medicineringen. Precis som innan all annan läkemedelsbehandling av barn blir aktuell ska en noggrann kartläggning och analys göras för att se om det finns andra faktorer som kan åtgärdas innan man tar till läkemedel för sömnen.

Du kan läsa mer om psykoedukation (kunskap och information om hur hjärnans och kroppens reglering av sömn och vakenhet fungerar vid ADHD) och viktiga råd för bättre sömnhygien här

Läkemedel för ADHD kan ge sömnsvårigheter som biverkan. Ibland räcker det med att justera dosen eller att ta medicinen tidigare på morgonen för att sömnen ska rätta till sig. Är sömnproblemen långvariga och svåra kan det i vissa fall bli aktuellt att prova Melatonin, det naturliga sömnhormon som kan skrivas ut på recept av läkare. Det finns både kortverkande och mer långverkande former av Melatonin som kan användas beroende på om problemen handlar om insomning, om det mer är en förskjuten dygnsrytm som skapar problem eller om det handlar om en störd nattsömn med många uppvaknanden. Regeln är förstås att i första hand se över sömnvanor och rutiner, men har man provat allt och inget hjälper kan läkemedel under en kortare eller längre period vara ett alternativ. 

Texten är skriven av:
Lotta Borg Skoglund MD PhD, Medicinskt Ledningsansvarig, Specialist i Psykiatri och Allmänmedicin, Docent i Psykiatri
Texten är granskad av:
Martin Hammarström, VD SMART Psykiatri
Texten uppdaterad:

Vill du lära dig mer eller önskar personlig rådgivning?

Vill du ha individuell rådgivning kan du boka en konsultation med någon av våra läkare eller psykologer. Där kartlägger ni din/ditt barns styrkor och sårbara sidor, och tar fram en plan för vilket stöd du/ditt barn behöver framåt för en bättre fungerande vardag. Du är också välkommen att söka direkt till oss för utredning, läkemedelsbehandling, psykologisk behandling eller arbetsterapi.

Vi har även kurser, föreläsningar och utbildningar som passar för dig som vill lära dig mer om NPF. Alltid med syftet att bidra till mer kunskap, större insikt, och bättre funktion i vardagen.

BOKA KONSULTATION, UTREDNING ELLER BEHANDLING
KURSER OCH UTBILDNINGAR