Heading 1: Depression och ADHD
ADHD och depression är två olika tillstånd, men de förekommer ofta samtidigt, vilket kan förvärra symtomen på båda. Det finns flera faktorer som gör att depression är vanligare bland personer med ADHD, både hos barn och vuxna. ADHD kännetecknas ofta av svårigheter med exekutiva funktioner och känsloreglering, vilket kan leda till upplevelser av utanförskap, misslyckanden och låg självkänsla. Dessa utmaningar kan skapa känslor av hopplöshet, trötthet och minskad glädje – alla typiska symtom på depression. Dessutom kan svårigheter att hitta eller hålla kvar motivationen ibland misstolkas som tecken på depression, även om de i själva verket ofta beror på svårigheter att reglera sina energinivåer. Det är därför viktigt att göra en ordentlig bedömning av olika psykiatriska diagnoser både vid utredning och behandling av ADHD.
Depression och ADHD - Hur hänger det ihop?
Forskning visar att både barn och vuxna med ADHD har en ökad risk att utveckla depression jämfört med personer utan ADHD. En annan anledning till att depression är vanligare vid ADHD är att barn och vuxna med ADHD så ofta upplever att de misslyckas i skolan, i arbetet och i privatlivet. Många känner att de inte lever upp till vare sig egna eller andras förväntningar. Det påverkar förstås både självkänsla och framtidshopp. När man, vilket är vanligt vid ADHD, har svårt att organisera, beräkna tid och få saker klara kan livet kännas överväldigande. Dessa känslor kan leda till långvarig stress som i sin tur utvecklas till nedstämdhet och depression.
Svårigheter med känsloreglering är vanligt vid ADHD och kan förvärra depressionssymtomen. Många med ADHD beskriver att det är svårt att hantera negativa känslor och även små motgångar kan kännas överväldigande. Många beskriver också hur svårt det är att komma ur negativa tankemönster och att man lätt hamnar i ältande självanklagelser. Detta kan göra att depressionen blir svårare och mer långvariga för personer med ADHD.
ADHD och depression - Vad kan jag göra?
Här kommer några saker att tänka på och diskutera med ditt behandlingsteam när det gäller kopplingen mellan ADHD och depression:
Kognitiv beteendeterapi (KBT) har visat sig vara effektiv för behandling av mild till måttlig depression. Det gäller även för personer med ADHD, under förutsättning att de underliggande ADHD-symtomen beaktas i behandlingsplanen. KBT-terapi kan bland annat hjälpa till att ändra negativa tankemönster och utveckla strategier för att hantera både ADHD-symtom och depression. Eftersom socialt stöd kan minska känslan av isolering och utanförskap, som ofta följer med både depression och ADHD, är ett stödjande nätverk av vänner och familj förstås också viktigt.
Mediciner har visat sig kunna vara effektiva för både ADHD och depression. Här handlar det om att tillsammans med sitt behandlingsteam ta fram olika hypoteser och strategier för vad som ska behandlas först och vad som kan behandlas parallellt. Fördelen med att starta med en medicin i taget är att det blir tydligare vilka eventuella effekter och biverkningar som hör ihop med vilken medicin. Regeln är att behandla det allvarligaste symtomet eller tillståndet först. Atomoxetin är till exempel en ADHD-medicin som också har effekt på depression och ångest. Börjar man med denna kan man alltså förvänta sig effekt både på depression och ångest. Centralstimulerande ADHD-mediciner syftar framför allt till att minska symtomen på ADHD. I bästa fall lindras även stress, hopplöshet och nedstämdhet som hänger ihop med de problem ADHD-symtomen ställer till med och som bidrar till depressionen.
Struktur, rutiner och livsstilsfaktorer Den stress och kontrollförlust i vardagen som många med ADHD beskriver kan både utlösa och vidmakthålla symtom på depression. Därför kan vikten av tydliga rutiner, planering och fokus på de viktigaste livsstilsfaktorerna (kost, motion, sömn och alkohol) inte nog understrykas. Ett första steg kan vara att ta hjälp av någon för att sätta upp mindre, hanterbara mål och dagliga rutiner som gör tillvaron mer förutsägbar och som underlättar att saker blir gjorda. Regelbunden fysisk aktivitet som frigör endorfiner och bryter negativa cirklar av passivitet är otroligt centralt för att minska risken för, och att bryta, depression. Sömnsvårigheter som är ett vanligt problem för både barn och vuxna med ADHD kan förvärra både ADHD-symtom och depression. Regelbundna sömnrutiner och koll på de viktigaste sömnhygieniska råden är ett bra första steg!
Att behandla både ADHD och depression kräver ofta en kombinerad strategi med fokus på både praktiska och känslomässiga utmaningar. Det är viktigt att du och ditt behandlingsteam tar hänsyn till hela bilden och skapar en plan som förbättrar livskvaliteten och minskar symtomen för både depression och ADHD för just dig.