Vallningar, sämre minne och… alldeles underbart?
Du har nått en punkt i livet där mycket känns lugnare. Barnen är större och klarar sig själva. Du har haft ditt jobb ett tag nu och börjar känna dig trygg i att du faktiskt kan en del. Du trivs ganska bra med tillvaron. Och då – vad var det där? Varför blev du supervarm och svettig från ingenstans? Och varför vaknar du och känner dig klarvaken kl 04.20? Det är väl inte… klimakteriet? Är det åratal av lidande som börjar nu?
Det säkraste tecknet på att en kvinna är i klimakteriet är att hon inte har haft mens på 12 månader. Det som många kvinnor upplever som den mest omvälvande perioden sker under åren dessförinnan, under det som på engelska kallas perimenopaus men som inte har något bra namn på svenska. På svenska kallas därför perioden då en kvinna har symtom, alltså både åren innan och efter det att mensen upphör för klimakteriet. Under åren innan sista mensen minskar östrogenproduktionen och landar på en låg nivå. Även progesteron- och testosteronnivåerna minskar och äggstockarna blir till slut inaktiva. Menscykeln blir oförutsägbar och oregelbunden, och över tid blir det allt längre mellan menstruationerna.
Många känner en oro inför klimakteriet. Men hur den tiden upplevs varierar från person till person. Har du adhd och är känslig för hormonella förändringar kan du uppleva en märkbar påverkan på tillvaron, du kan känna dig mer stressad och uppleva att det är svårare att ha koll på läget. Annars är det vanligaste tecknet är vallningar. För de flesta känns en vallning som en våg av värme som snabbt sprider sig från ryggen och uppåt. En del får också vallningar nattetid. Några är med om raka motsatsen och märker att de ryser till och får som en våg av kyla som följer på värmevallningen. Det är vanligt att slemhinnorna blir torrare vilket påverkar vävnaderna i underlivet och kan ge torra ögon och muntorrhet. Många får problem med sömnen och det är inte ovanligt att humöret påverkas och man kan känna sig nedstämd oftare än vanligt.
Det finns ännu inga studier på läkemedelsbehandling för adhd just under klimakteriet (eller perimenopausen)– så här är det viktigt att du har tät kontakt med din läkare för att ha koll på vad just du behöver. Många kvinnor behandlas med östrogen i kombination med progesteron under perimenopausen. Forskning visar att det är gynnsammas och förenat med både bättre effekt och mindre biverkningar att komma igång med behandlingen så snart som möjligt efter att symtom på klimakteriet upplevs. Behandlingen ska senast ha startats upp innan du fyllt 60, eller senast 10 år efter klimakteriet. Om du har cancer, hjärtsjukdom, stroke, blodproppar eller benskörhet i släkten kan du behöva välja en annan form av behandling eftersom hormonbehandling kan ge en ökad risk för just det.
Även om klimakteriet såklart inte är en sjukdom utan en helt naturlig fas i kvinnors liv, så innebär den här perioden utmaningar för många kvinnor och då kan det faktiskt vara hjälpsamt med psykologisk behandling. Då är det inte själva klimakteriesymtomen man jobbar med i första hand, utan fokus ligger på att hitta strategier för att handskas med till exempel med stress, som kan göra att klimakteriesymtomen förvärras. För det har visat sig att stress och sömnbrist utan återhämtning är påfrestande, men stress och sömnbrist utan återhämtning under åren kring klimakteriet är superjobbigt. Förutom att lära sig om de processer som sker i kroppen får man under behandlingen träna på att reglera stressreaktioner genom aktiv avslappning. En viktig del av behandlingen är också att hitta vad som behövs för att få till rutiner kring mat-träning och sömn utifrån varje kvinnas egen livssituation. Dessutom går man igenom vilka olika föreställningar om perimenopausen och klimakteriet som finns, eftersom det har visat sig att det finns en koppling mellan positiva föreställningar och förväntningar och att åren runt klimakteriet sedan blir en mindre kämpig upplevelse.
Än så länge finns det begränsat med forskning på effekten av KBTvid klimakteriebesvär. Men det underlag som finns pekar mot att KBT hjälper till med att:
- Förbättra sömnen
- Minska antal och besvär av vallningar
- Minska oro
- Förbättra minne (Minnet verkar inte försämras av själva klimakteriet utan på grund av sömnproblemen. Minnet förbättras därför närsömnen förbättras).
Perimenopausen är en period av tydlig förändring. Kroppen förändras och en del upplever en sorg över att inte längre kunna få barn. Och vi människor skiljer också från många andra arter på så sätt att för oss människor att kvinnor lever en lång tid efter att de slutat bära och föda barn.Evolutionsforskare, som formulerar teorier utifrån vad som gagnat människors överlevnad genom tiotusentals år, har funderat på hur det kommer sig. Man har då kommit fram till att det kan ha hjälpt människan att överleva som art att det funnits äldre kvinnor i flocken som kunnat bidra med omsorg och livsvisdom.
Utifrån vad vi idag vet om perimenopausen och klimakteriet finns det alltså inte anledning att utgå ifrån att den här tiden måste bli ett enda långt lidande. För faktum är att för många kvinnor så kommer perimenopausen och klimakteriet tvärtom att upplevas som ett tillfälle för utveckling. Det kan vara en lättnad att inte längre behöva ha mens med allt vad den innebär av svängande känslolägen och hygienstress. De kroppsliga förändringarna kan fylla funktionen av att ge en signal om att samla ihop det som varit, och att fundera över hur man vill ha det framöver. Det blir en tid som man går ur både klokare och starkare.
Läs mer:
Archer, D. F., Sturdee, D. W., Baber, R.,de Villiers, T. J., Pines, A., Freedman, R. R., Warren, M. (2011). Menopausal hot flushes and night sweats: where are we now? Climacteric, 14(5),515–528.
Herndon, J.G.(2010). The grandmother effect: implications for studies on aging andcognition. Gerontology, 56(1):73-9.
Ayers B., Forshaw M., Hunter M.S.(2010). The impact of attitudes towards the menopause on women's symptomexperience: a systematic review. Maturitas, 65(1):28-36.
Ayers B, Smith M, Hellier J, Mann E,Hunter MS. Effectiveness of group and self-help cognitive behavior therapy inreducing problematic menopausal hot flushes and night sweats (MENOS 2): arandomized controlled trial. (2012) Menopause, 19(7):749-59.